Är du nybörjare eller en mer avancerad spinnare?
De som är nybörjare har en hel värld av spännande lärdomar och lekfull utveckling framför sig. Och många frågor.
Hur fungerar en spinnrock och vilken ska man välja, vad ska man välja för ull, hur håller man i ullen då man spinner och hur blir den till garn? Ska man ha otvättad ull, ska man kamma eller karda ullen och varför? Hur förvarar man sin ull och hur tvättar man den? Finns det flera sätt att spinna på och varför gör man det? Hur gör man sedan, med det färdiga garnet?
Du har säkert ställt dig dessa frågor och min uppgift är att du ska få svar på dem. Det vi först kommer att fokusera på, är att du får igång själva spinnandet. Att du behärskar att dra fram fibrer, koordinera händer och fötter för att tillsammans med din spinnrock tillverka tråd och sedan ett 2-trådigt garn. Kanske du redan har klarat av att tillverka några av dina första trådar och garn, då kikar vi på hur du gör detta samt vad du kan förbättra och hur du kommer vidare i din utvecklig. Vi kommer att titta på olika sorters ull, både ”rå” otvättad/tvättad ull samt redan beredd ull (kardad/kammad). Vi går igenom vad du ska tänka på då du väljer ull, hur du rengör/tvättar den, torkning och förvaring, bereder den för att spinna, efterbehandlar garn och övriga verktyg utöver spinnrocken.
De som redan kommit igång med att spinna brukar vilja pröva mer avancerade tekniker, hitta nya sätt att bereda/blanda fiber och färger.
De som redan kan spinna brukar få arbeta med olika sorters garn, vad man behöver tänka på då man ska spinna/tvinna dem; 2- trådiga, fler-trådiga, ”effekt-garn”, flerfärgade garn, snodd och påverkan. Vi kikar också på skillnaderna mellan kamgarn och kardgarn, hur man bereder samt spinner dem och vad det blir för olikheter.
Monica Hellberg
Erfaren kursledare med djup ull- och spinnkunskap i samarbete med fårägare, spinnerier.