Vi har valt att vara återförsäljare för Kromski av den enkla anledningen att de har mycket bra spinnrockar med hög kvalitet till ett väldigt bra pris. De spinnrockar vi använder privat och på kurser är från Kromski och av alla de tillverkare vi har provat genom åren ligger de i topp jämförelsevis. I tre generationer har de utvecklat sina olika modeller och det ligger gedigen kunskap bakom. Det krävs erfarenhet, kunskap och tid vilket ger en slutprodukt som har mycket hög standard.
Att välja typ och modell på en modern spinnrock är väldigt roligt men också en utmaning då utbudet är ganska stort per dagens datum. Dessutom finns det ju många tillverkare som i sin tur har flera modeller att välja på. Hur ska du då veta vad och hur du ska välja?
Oavsett tillverkare och deras olika modeller, finns tre typer av spinnrockar:
Dubbeldriven, enkeldriven/spoldriven eller enkeldriven/vingdriven. Om du vet deras egenskaper blir valet markant mycket enklare. För de tre typerna har olika egenskaper, de fungerar lite olika och känns lite olika att arbeta med, beroende på drivningssätten.
En dubbeldriven spinnrock (eng. double drive) är den typ nästan alla känner igen, för de flesta av våra "gamla" spinnrockar i Sverige är dubbeldrivna. Drivsnöret går två varv runt stora drivhjulet, en gång runt vingens trissa och en gång runt spolens trissa. Man kan säga att drivsnöret ligger som en "åtta". Observera att det inte är två drivsnören, utan ett drivsnöre. Den här typen av spinnrock är oftast mycket bestämd i sitt pådrag, men sällan elak. Pådraget justeras av att man spänner drivsnöret och det gör man genom att skruva på stora skruven i spinnrockens kortända.
En enkeldriven/vingdriven spinnrock (eng. scotch tension) är den typ som är allra snällast att arbeta med eftersom pådraget är oansenligt. Den drar absolut inte i den tråd/garn du håller i (om du inte vill det, då är det bara att spänna bromsen ytterligare) men tar snällt upp det du matar fram. Den gör sitt jobb utan att vara speciellt bestämd som en dubbeldriven spinnrock är, därför är denna variant mycket uppskattad bland t.ex. nybörjare.
Drivsnöret är ofta ett elastiskt band vilket går en gång runt stora drivhjulet och en gång runt vingens trissa. Pådraget justeras med en spolbroms i form av en tråd (ofta fiskelina) eller ett snöre som går över spolens trissa. I ena änden sitter en fjäder, i den andra änden sitter en liten skruv som man justerar med.
En enkeldriven/spoldriven spinnrock (eng. irish tension) är en typ av rock som oftast helt liknar den enkeldrivna/vingdrivna som beskrivs ovan men här går drivsnöret över spolens trissa och pådraget justeras med en vingbroms i form av tråd eller snöre som går över vingens trissa eller sitter i form av en skinnbit över tenöppningen framtill på rocken (den justeras med en liten skruv).
Den här typen av spinnrock, beroende på tillverkare/modell kan upplevas som mycket aggressiv i sitt pådrag. I vissa fall drar den mycket hårt i den tråd/garn man håller i, vilket upplevs som extra svårt för nybörjare.
Läs på om rocken du är intresserad av, framförallt är det intressant att veta hur många utväxlingar du kan få med eller om det går att köpa extra. Oftast följer det med några stycken till moderna spinnrockar, ju fler du har, desto större bredd och utrymme har du att spinna olika tjocka garn. Har du t.ex. endast låga utväxlingar, kan det bli rejält jobbigt att spinna riktigt tunna garn som kräver mycket snodd, då får du själv kompensera det genom att trampa mer/fortare för att få den snodd som krävs. Om en utväxling t.ex. är 5:1, så betyder det att då du trampar en gång så snurrar vingen fem varv då det stora hjulet snurrar ett varv. Det är inte speciellt mycket och passar bra till tjocka garner som inte behöver så mycket snodd.
Har din spinnrock även höga utväxlingar som t.ex. 18:1 eller 20:1 så får du alltså med ett tramp mycket mer snodd än en låg utväxling ger. Det innebär att du kan hålla din vanliga takt som ska vara lugn och behaglig och låta spinnrockens utväxlingar göra jobbet istället.
Kontakta oss gärna om du har funderingar kring spinnrockar. Även om det är en annan tillverkare på en rock du funderar på så kan vi ge en del råd.
För det här med spinnrockar det kan vi!