logo-mobil

Ullfiber mäts i mikroner och 1 mikron motsvarar något så litet som 1 tusendels millimeter.
Ju lägre mikrontal en fiber har desto tunnare är den och ju tunnare den är desto mjukare upplever vi den.

Den finaste ullsorten i kamband som vi färgar är Polwarth. Den ligger snäppet högre i mikrontal än Merinoull, vilket anses vara den finaste och mjukaste fårull som finns. Merinoullens diameter är vanligtvis 17-21 men kan vara så fin som 13. 
Ull från Polwarth har en diameter på 22-23, även denna ull upplevs som mjuk och silkig. Stapellängden är ca 8 cm.

Ullen från BFL (Blue Faced Leicester) är något grövre, i snitt 26 mikro och har en stapellängd på ca 8-9 cm. Ullen från BFL upplevs fortfarande av många som mjuk men har en robustare känsla.

Ullen från Jacob har ännu högre mikrontal, diametern är 33-35 och är en ull man kanske inte  vill ha direkt mot känsliga hudpartier. Stapellängden är ca 8-9 cm.

Alla fiber, oavsett grovlek, har sina användningsområden och fin, mjuk ull använder vi gärna till plagg som ska ligga mot huden t.ex. halsdukar. Grövre ull passar bra till vantar, koftor och kanske slitstarka tröjjor att ha utomhus. Och så klart, inte att förglömma; sockor.

Vi människor som ska bära plaggen av ull har olika tolerans mot vad vi upplever som mjukt eller inte, pröva dig fram och testa olika grovlekar för att du ska hitta vad som passar just dig och till det användningsområde du ska ha ullen till.

Alla fiber känns också olika att handspinna, där kan de finare fiberna kännas svårare för en nybörjare medan de grövre nästan spinner sig själva och passar bra för någon som inte är så van.

Våra kamband är handfärgade av oss och därför unika i sina färgkombinationer, mjuka toner och pastell är vår melodi.
Vi använder kammad ull av olika raser och grovlekar samt färgar på vårt eget speciella sätt för att få fram färger som är milda och dämpade.

Observera att varans färg och utseende egentligen inte kan upplevas med exakthet då man ser ett fotografi på dem och färgåtergivelsen kan variera mycket mellan olika skärmar